maandag 29 april 2013

Transparent horses (Windows in the landscape)Paarden als "Vensters in het Landschap" in Noord Brabant en Valkenburg ZH.
"Al rijdend op de provinciale weg je ook van de omgeving bewust worden. Herinneringen en een glimlach oproepend. Kunst als spel tussen historie en de moderne tijd. Kunst als middel om ook in de auto je omgeving te beleven."

De provincie Noord Brabant heeft in januari 2000 een prijsvraag uitgeschreven voor een eigentijds en oorspronkelijk groenontwerp met geïntegreerde omgevingskunst die als doel heeft, het verzachten van de inbreuk die de nieuwe weg heeft gemaakt in het bestaande oude Brabantse landschap.
De combinatie Ingenieursbureau Oranjewoud/Handle with Care Kunstprojecten heeft deze prijsvraag gewonnen.

Langs de N279 tussen Veghel en Helmond zijn 10 objecten geplaatst. Het paard is gekozen als teken om de landelijke weidsheid en de nieuwe weg samen te brengen. Het lichaam is terug gebracht tot de contourlijn. Deze lege vorm van een levendig paard is als een venster waardoor het landschap zichzelf laat zien. De profiellijn van het object communiceert op een voelbare manier. In het voorbijrijden gebeurt dit in een enkele seconden en vaak onbewust. Door deze afwisseling zal de belevingswaarde van de weg en de omgeving verhoogd worden. De bestuurder zal zich bewust worden van de plek waar hij 'nu' is. De paarden zijn uit 2 cm dik plat staal gesneden. Er is veel aandacht besteed aan de driedimensionale werking van de beelden in het landschap.
  
In de gemeente Valkenburg ZH zijn langs de provinciale weg ook een drietal paarden geplaatst. Valkenburg organiseert elk jaar op het Castellumplein een paardemarkt. De drie objecten verwijzen naar deze traditie.Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen