donderdag 31 oktober 2013

Kanniewaarzijn - Billboards op boulevard Katwijk

Kanniewaarzijn - Billboards op boulevard Katwijk

KATWIJK 30-10-2013 - Op de hoek van de boulevard ter hoogte van Hotel Savoy zijn een aantal grote, foeilelijke billboards geplaatst. Op de borden worden diverse afbeeldingen getoond die te maken hebben met de visserij. Op dit gedeelte van de boulevard wordt nu het anders beeldbepalende "Monument voor verdronken zeelieden" volledig overschaduwd door deze monsterlijke billboards. Het kan toch niet waar zijn dat  borden die geen functie hebben de Katwijkse boulevard op deze manier ontsieren.

Inmiddels is bekend dat de billboards 3 weken op de Boulevard blijven staan. De gemeente heeft ontheffing verleend voor het plaatsen van 7 trotters (billboards) voor de expositie ‘De rederij en de zee’ van 28 oktober tot en met 16 november 2013.

Alles over Katwijk 30-10-2012: Billboards op boulevard Katwijk
Handhaving Katwijk 02-11-2012: Veel vragen over billboads op Boulevard
RTV Katwijk 02-11-2013: Bijzondere expositie op boulevard

1 opmerking:

  1. Van enige vooringenomenheid heeft de schrijver van het bovenstaande inleidende stukje ogenschijnlijk geen last. Het monument is een eye-catcher, daar valt niet aan te twijfelen, maar mooi kan ik het niet vinden. Verre van dat zelfs. Iedereen is desalniettemin vrij te bepalen of iets mooi of lelijk is. Er staat een familielid van mij op de lijst met namen van op zee gebleven vissers, maar de vorm van het monument getuigt mijns inziens van een gebrek aan respect of naiviteit. Het zij zo. De expositie met ´monsterlijke billboards´ bestaat overigens uit enkele prachtige nostalgische foto´s van het zware werk op zee. De jonge Katwijkse vissersvrouw die met haar kroost naar zee zit uit te kijken, is zelfs innemend. Of je moet zand in je ogen hebben, wil je dit niet kunnen ontwaren. Daarna volgen enkele full colour afbeeldingen van de huidige trawlvisserij. Zou er een relatie kunnen bestaan tussen deze expositie en het monument? Of hebben beide niets met elkaar te maken? Van overschaduwen is geen sprake want de pilaren staan, op een na, op meer dan tien meter van het monument. De afbeeldingen bevinden zich bovendien op een hoger niveau (dik twee meter boven de grond), terwijl de roestige platen op de grond staan. Tussen elke pilaar is een ruimte van minimaal acht meter. Op alle foto´s die ik vanuit verschillende invalshoeken heb genomen, is het monument telkens duidelijk zichtbaar. Oh ja, over de functie van de expositie gesproken? Schrijver schrijft ´borden´, maar de functie van de borden is louter het afbeelden van een beroep op zee en de weg die de vis daarna volgt. De functie van de expositie is om passanten iets mee te geven van een beroep dat zich achter de horizon plaatsvindt. Niet zichtbaar voor de doorsnee burger. Een beroep dat, afhankelijk van de grillen der natuur, vaak onder zware omstandigheden wordt uitgeoefend en dat nog steeds onzeker is. Kijk maar naar het monument. Dat spreekt boekdelen. Zou er dan toch een relatie zijn tussen het monument en de tijdelijke expositie?
    mvrgr. W.M. den Heijer

    BeantwoordenVerwijderen